“Kliekjes” slimste oplossing Makathon Zorg en Welzijn 2018

D65A9585.jpg

Team Jamaar heeft met de slimme oplossing “Kliekjes” de driedaagse Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn bij De Hartekamp Groep in Heemstede gewonnen. Dat maakt de jury vrijdagmiddag 18 mei bekend. De winnaars ontvingen een cheque voor een teamuitje naar keuze.

“Kliekjes” is het antwoord op de vraag of het mogelijk is om te besparen op voedsel en tegelijk het grote aantal ritten van leveranciers dat voedsel levert te verminderen. “Kliekjes” is een platform waarbij overbodig voedsel kan worden uitgewisseld tussen woningen via een app of een website. Als een woning bijvoorbeeld tomaten over heeft, kan zij deze aanbieden via de app aan andere woningen. Hiermee wordt voorkomen dat er overbodige ritten gemaakt worden tussen supermarkt en woning. Marian Stet, lid van de Raad van Bestuur van Hartekamp Groep, vond dit zo’n goed idee, dat ze het plan heeft geadopteerd en verder wil praten met de studenten over deze toepassing. 

Thea de Vries, sectordirecteur drinkwater PWN, heeft een onderdeel van het plan van team VIEZ omarmt: het ontwikkelen van een logo op medicijnzakjes dat duidelijk maakt dat je die niet zomaar weg kunt gooien.

Van 16 tot en met 18 mei werkten 80 tot 100 studenten van Nova College (mbo) en InHolland (hbo) samen met professionals uit bedrijfsleven en de zorg in teams en onder begeleiding van coaches aan slimme oplossingen voor de zorg. Het thema was Duurzaamheid. Hoe maken we de zorg goedkoper en duurzamer, zonder dat dit ten koste gaat van de persoonlijke zorg? Casussen gingen bijvoorbeeld over het filteren van medicijnen uit water en hoe zorg je dat de besteldienst voor etenswaren zo min mogelijk heen en weer hoeft te rijden.

Op de eerste dag werden de uitdagingen gedefinieerd en zochten de deelnemers naar oplossingen. De twee daarop volgende dagen (en een nacht!) werden gebruikt om de oplossingen uit te werken tot prototypes en businesscases en om deze te pitchen. Een jury onder voorzitterschap Astrid Nienhuis, burgemeester Heemstede, bepaalde welk team de beste oplossing had ontwikkeld. De jury bestond uit: Gelle Klein Ikking - ministerie VWS, Sophie Hermans - 2ekamer VVD, Marian Stet - lid Raad van Bestuur De Hartekamp Groep, Tineke Snel - MBO Raad, Maarten Huttner – Vereniging Gehandicapten Nederland, Ed van den Berg – College van Bestuur Nova College, en Warner Dijkhuizen – Corporate Affairs & Citizenship IBM Nederland. 

Bekijk de foto's

Bekijk ook de filmpjes van de 2018 editie!

Nu al zin om volgend jaar mee te doen of ons te bezoeken? Dat kan!

In 2019 komt de Makathon Smart Solutions voor Zorg en Welzijn weer terug en wel op 15-17 mei. Zet hem in de agenda!

Nu al in zin in volgend jaar? Je kunt NU al inschrijven voor de 2019 editie als deelnemer, coach of bezoeker! ;)