Katapult On Tour: Inspiratie en samenwerken

218489.jpg

Op 13 en 14 juni vond de Katapultdag on Tour plaats in regio Noord-Holland. Het thema van de tweedaagse? Het ontwerpen van een structurele verbinding tussen innovatie en beroepsonderwijs.

Tijdens de eerste dag, konden deelnemers zich laten inspireren op één van de vier routes. Elke route bevatte namelijk een bustour met langs allerbeste samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Via de route ‘Industrie 4.0’ ontdekten we bijvoorbeeld hoe robots en big data niet meer weg te denken zijn binnen de maakindustrie.

Innovatie Challenge
Op dag twee mochten aanwezigen de handen uit de mouwen steken! Bij de 3D Makers Zone gingen teams van projectleiders, docenten, studenten en bedrijven met elkaar de strijd aan. Tijdens de ‘Innovatie Challenge’ bedachten zij in een middag hun oplossingsrichting voor vragen die vanuit bedrijven waren aangeleverd. Op deze manier maakten ze kennis met het concept van een Makathon. Aan het einde van de dag mochten de teams hun idee pitchen voor een jury, die onder andere bestond uit Adnan Tekin (gedeputeerde Noord Holland) en Zohair El Yassini (lid tweede kamer VVD).

Een beetje laf
Bij bekendmaking van de winnaar, gaf jurylid Annemarie Jorritsma (voorzitter eerste kamer fractie VVD) toe dat het niet makkelijk was om een keuze te maken: ‘Daarom zijn we een beetje laf geweest en hebben we twee winnaars gekozen: team HOT! met het dakpannen-model met hybride onderwijs en team Smarties met hun idee voor modulair onderwijs. Gefeliciteerd!’ Deze twee ideeën vormen onder meer input voor de Strategische agenda Hoger Onderwijs en beroepsonderwijs, die beide dit najaar verschijnen.

In korte tijd kom je ver
Met welke gevoel gaan de deelnemers naar huis? Dick Bathoorn, eigenaar van Zumer: ‘Voor mij is dit de eerste keer en ik vond het echt inspirerend om met zoveel verschillende mensen over andere dingen na te denken dan ik normaal gesproken doe. Met mijn bedrijf probeer ik ook vaak met anderen iets te ontwikkelen, en deze dagen bevestigden voor mij dat je samen in korte tijd heel ver kunt komen. Eén ding kon wel beter: tijdens de Challenge mistte ik helaas andere bedrijven, ik zat nu voornamelijk met onderwijsmensen aan tafel. Maar: ik zat wél in een winnend team, dus we hebben toch iets goed gedaan!’