Een ochtendje KIDSWEEK op bezoek voor een rondleiding op de 3D Makers Zone.

Alles uit de printer!
Wat is de overeenkomst tussen een drumstel, een schedel, een bakfiets en een standbeeld van Iron Man? Ze staan allemaal in de 3D Makers Zone in Haarlem. Daar zijn ze ook gemaakt, door grote robotarmen.
Braz (11 jaar), Esmee (9 jaar), Livia (10 jaar) en Rena (9 jaar) namen een kijkje op deze bijzondere plek vol techniek. Namen een kijkje op deze bijzondere plek vol techniek.

De toffespulletjeskast
Dit is de toffespulletjeskast’, zegt Kathelijn. Zij werkt in de 3D Makers Zone en geeft vandaag een rondleiding aan de kinderen. Ze wijst op een kast vol poppetjes, moersleutels en mini-voetbalstadions. ‘Deze spullen zijn hier allemaal gemaakt, het lijkt hier dus net een fabriek. Ze zijn hier alleen niet in elkaar gezet, zoals in een gewone fabriek, maar geprint.’

Kathelijn pakt een wit plastic autootjes, windt het op en laat het over de grond wegrijden. Roetsj! Livia kan het nog net op tijd tegenhouden en oppakken. ‘Dit wagentje komt dus ook uit de 3D-printer’, legt Kathelijn uit. ‘Maar wat is dat eigenlijk, 3D?’ ‘Alles wat niet plat is’, denkt Rena. Dat antwoord klopt helemaal. Alles wat je vast kunt pakken, is dus 3D. Maar wat is dan zo’n printer? Dat moeten we even van dichtbij bekijken!

Astronaut
Achterin de ruimte staat een glazen doos waarin een schuif heen en weer gaat. Er bovenop ligt een rol met wit plastic draad. Dat spul wordt gesmolten en door de printer op de goede plek geplakt. Als het daarna weer opdroogt, wordt het hard en tadaa: je hebt een ding geprint. ‘Duurt dat lang?’, vraagt
Braz. ‘Dat valt wel mee’, zegt Kathelijn. ‘Wat zo’n printer zo handig maakt, is dat je er ter plekke mee
kunt maken wat je nodig hebt. Stel je bent kapitein op een schip of astronaut in de ruimte en je hebt
een gereedschap nodig dat je niet bij je hebt. Je kunt niet even heen en weer om het op te halen,

Mislukte zeester
Als je dit weet, ga je heel anders naar de spullen in de grote hal kijken. Bijna alles komt uit de printer, zelfs als het niet van plastic is. Zo is er ook een geprinte boomstronk van echt hout en een betonnen bankje. Helemaal achterin staat de allergrootste printer, die iets aan het maken is wat nog het meest lijkt op een mislukte groene zeester. Esmee kan maar moeilijk geloven dat het eigenlijk een stoel is. ‘Daar lijkt het helemaal niet op!’, zegt ze. Toch is het zo. Als je de stoelen die al af zijn op hun zijkant legt, zie je het. Al snel zitten ze allemaal op een geprinte stoel heen en weer te wiebelen. Ook de andere geprinte spullen moeten ze natuurlijk uitproberen: een bakfiets, een tafelvoetbalspel met Star Warsmannetjes en een puzzel met vierkantje blokjes. En dat geprinte drumstel bij de ingang? Daar geven ze een paar flinke meppen op! Het is bijna niet te geloven dat dit allemaal door zo’n printer gemaakt is. Wat zou jij maken als je zo’n printer had? Rena weet het wel: ‘Speelgoed, zoals lego.’ Livia heeft een heel ander idee: ‘Ik zou mezelf printen!’