De nieuwste recreanten teller 

Stel je bent een regelmatige bezoeker van de waterleidingduinen. Dan heb je wellicht het idee dat de laatste tijd het aantal bezoekers in dit prachtige duingebied is toegenomen.  In ieder geval was deze aanname bij PWN gedaan. OM daarom inzichtelijk te krijgen hoeveel mensen er zich nu daadwerkelijk in de duinen ophouden is het project ‘DuinFi’ geboren.

Een recreantenteller in de duinen - DuinFi.  Het gaat hier om een systeem dat is gemaakt om een telling van bezoekers uit te voeren. Met behulp van een sensor wordt digitaal in kaart gebracht hoeveel bezoekers er zijn en waar zij zich in een bepaald gebied bevinden. Dit wordt gemeten in meer afgelegen gebieden zoals bossen en duinen. 

Waarom is dit een project geworden? PWN heeft in een makathon gevraagd of bezoekerstelling/monitoring niet beter, sneller en vooral goedkoper kan. Tot op heden werd er handmatig geteld. Met de toenemende hoeveelheid bezoekers in het natuurgebied heeft dit naar verwachting impact op de planten en dieren die er leven. Wat de impact precies inhoudt, kan nu maar lastig gemeten worden. Met de informatie die van de data van DuinFi wordt gegenereerd wil PWN onderzoeken wat deze impact is en hoe het natuurgebied beter beheerd kan worden.

Zoals de meeste nieuwe oplossingen, werkt ook DuinFi niet in een keer 100% zoals verwacht. De grootste uitdaging is de stroomvoorziening.  In een natuurgebied is natuurlijk geen stroomnet aanwezig. Ook is de signaalsterkte van onze LoRa (Long Range Low Power verbinding van KPN) uitzending lastig. Zelfs op de sterkste uitzending is het signaal niet zo goed. Dit komt omdat de sensor laag bij de grond zitten. Een van de eisen van de plaatsing van DuinFi is dat er geen visuele verstoring is van de natuur en daardoor is er minder mogelijk met betrekking tot de plaatsing van de sensor. Omdat de sensor zo goed als ‘in de grond’ zit, moet deze goed beschermd zijn tegen vocht, zand en andere invloeden van buitenaf. Het prototype heeft daarom als behuizing een broodtrommel met een goed gesealde afsluiting. De LoRa antenne steekt wel boven de grond uit om zo een betere uitzending te krijgen.

Stand van zaken nu: De sensoren lijken na een paar uur werken uit te vallen, dit komt waarschijnlijk door een foutje in de code. Ook blijven we proberen de accucapaciteit te verbeteren door grotere en ander type accu te gebruiken. Op dit moment testen we met Lithium-Ion cellen en Loodzuuraccu’s. Natuurlijk wel goed afgesloten zodat als er iets fout gaat of lekt er geen schade achterblijft in de natuur.

DuinFi is een spannend project waar zowel PWN als de 3D Makers Zone veel van leren. Ik vind het geweldig om op zo’n praktische wijze met de nieuwste technologieën bezig te zijn. En met vele kleine stappen zetten we uiteindelijke een grote stap voorwaarts.

Wesley Eenjes – Young professional IoT 3D Makers Zone

Wil je ook een keer meedoen met een Makathon om zelf aan de slag te gaan met een vraagstelling als deze?