Dag 3: Smart Industry 4.0 en startup ecosysteem in Estland.

De laatste dag van de studiereis begint goed, we zijn te gast bij het bedrijf Hyrles in de omgeving van Tallinn. Nog voor de klok 10 uur slaat hebben we de eerste 30 powerpoint slides al verslonden. Maar dat mag niet deren, want we zijn te gast bij een bedrijf dat wel degelijk moet goede dingen bezig is op weg naar Industry 4.0.

Hyrles
Een metaalbewerkingsbedrijf dat veel werkt voor klanten als ABB en toeleveranciers in Estland maar vooral ook daarbuiten. Twee fabrieken waarvan een in Finland en 13 miljoen omzet. Alle ISO 9001 certificaten zijn in orde, dit bedrijf heeft zijn zaakjes goed geregeld. 50% van de werknemers zijn vrouwen en die werken ook / vooral op de productievloer. Vrouwen in de techniek #hetkanduswel !

Samenwerking met het onderwijs?! "daar zijn we te klein voor". Nouja er is wel een samenwerking met de technische universiteit in de opleiding digitalisering van bedrijfsprocessen. Het trainen van mensen doen ze inhouse. De studenten vanuit het beroepsonderwijs zijn onvoldoende goed opgeleid voor het bedrijf, nou dat wil ik nog wel geloven na ons bezoek aan het mbo gisteren. Maar gegeven de vraag welke vooropleiding de werknemers hebben genoten is het antwoord toch wel vooral geen. Niets is blijkbaar toch beter dan iets. Dan maar inhouse opleiden en dat doen ze goed! Een uitgebreid trainingsprogramma om iedereen op het zelfde niveau van (basis)kennis te krijgen. Met uitgebreide quality control instrumenten die voor mensen werkzaam bij multinationals bekend zullen voorkomen.

Smart Industry 4.0. bij Hyrles
Op het gebied van Smart Industry 4.0. worden al enkele jaren flinke stappen gezet. Alle machines zijn aangesloten op een netwerk en verzamelen data over gebruik, stilstand, wie bedient hem en onderhoud. Op basis van deze real-time data, orders en het beschikbare personeel wordt dagelijks de productie planning gemaakt. In de toekomst willen ze ook elementen toevoegen om de kwaliteit van producten realtime te meten en hierop te acteren, nu gebeurt dit nog door een kwaliteitscontrole team. Andere ambities zijn paperless (office), traceren van producten en batches, just-in-time planning van personeel en data kwaliteit monitoring.

Er worden hier mooie stappen gemaakt op weg naar Industry 4.0. De rondleiding stelt ook niet teleur... een mooi bedrijf met hardwerkende mensen om er wat van te maken!

Technopol / Prototron: Startup ecosysteem
Onze reis gaat verder naar Technopol het startup ecosysteem van Estland. Als er iets toch best goed geregeld is in Estland dan is het wel het startup klimaat. Vanuit niets iets opbouwen, dat lijkt de Esten best goed af te gaan. Er wordt ook veel geïnvesteerd vanuit grote banken, overheid en succesvolle corporaties in Estland.

Het startup model hier werkt als volgt:
1. VUNK (http://www.vunk.eu)
   Vergelijkbaar aan de hackathon en ons Smart Makers Education Makathon concept. Ontwikkelen van nieuwe frisse ideeën in wedstrijd/evenement vorm begeleid door coaches.
2. Nordea (https://www.nordea.com/en/)
  Startup accellerator, begeleid onder coaching concept verder uitwerken.
3. Protron (http://prototron.ee/)
  Een incubator. Presenteer je product en business plan, meest veelbelovende concepten krijgen een jaar de tijd om hun product op de markt te brengen en krijgen daar tussen de 10.000 en 35.000 euro voor.
4. Technopol
  Startups die successvol een product in de markt hebben kunnen zetten kunnen hier huisvesting vinden en doorgroeien tot volwaardige bedrijven.

Van dit model kunnen we in Nederland denk ik nog wel wat leren. Ja, de individuele concepten bestaan al zeker. Wij van Smart Makers organiseren bijvoorbeeld al Makathons vergelijkbaar aan het VUNK concept. Maar de geïntegreerde aanpak zoals ze dat hier kennen, dat is op veel plekken in Nederland nog niet beschikbaar. En dat heb je wel nodig om tot meer succesvolle startups te komen denk ik.

Focus van het startup programma ligt bij Technopol op Internet of things, Smart City, cyber, Health-tech en Green-tech startups. Men is op dit moment met name op zoek naar nieuwe initiatieven in de Healt-tech sector.

Interessante startups die hier geboren zijn en voorbij komen zijn:

Opvallend wordt genoemd dat de meeste startups worden gestart door individuen die al ervaring in het veld hebben opgedaan. Vanuit universiteiten en scholen komen vrijwel geen successvolle startups. Dit heeft ermee te maken zo wordt aangegeven dat ze de levenservaring evenals ervaring met de markt nog missen. Maar dit is wel DE manier om ervaring op te doen. Falen hoort immers bij elke succesvolle ondernemer, anders neem je simpelweg niet genoeg risico's.

Interessante startups presenteren zich, leuk om nog eens te bekijken zijn:
- Feelingstream (http://feelingstream.com/)
   Kunstmatige intelligentie om tekstgebaseerde vragen door te sturen naar de juiste afdeling in een bedrijf of organisatie.

- Smart Load Solutions (http://www.smartloadsolutions.eu/) . 
  Slimme thermostaat die je vloer gebruikt voor de opslag van energie op moment dat de energieprijs laag is. Zo bespaar je 50 euro per jaar aan verwarmingskosten, in Estland dan.

Tot zover ons blog van dag 3 van de studiereis, morgen gaan we even uitrusten en de stad Tallinn verkennen. Afsluitende blog en foto's van deze dag volgen later nog.

Geschreven op 18 april 2018 door Tim van der Voord

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Smart Makers Education!?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Volg ons op Twitter, Facebook of via de website.