Dag 0: Aangekomen in Tallinn

Vandaag zijn we na een 2 uur durende vliegreis aangekomen in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Vanaf het relatief kleine maar moderne vliegveld Lennart Meri is ongeveer 20 minuten met de taxi naar hotel en binnenstad. Tallinn is een mooie oude stad vergelijkbaar aan steden als Riga, Warschau en Praag. 

 

Wat opvalt is de bijzondere combinatie van gebouwen met een eeuwenoude geschiedenis met gebouwen uit de recentere sovjet periode evenals moderne bebouwing passend bij deze tijd. Overal wordt gebouwd en worden oude gebouwen vooral uit sovjet tijdperk vervangen door nieuwe moderne voorzieningen. Je ziet dan ook dat de stad volop in ontwikkeling is en dat de overheid veel investeert in goede voorzieningen als openbaar vervoer. Het moderne trein en tramsysteem zijn hier goede voorbeelden van evenals de voor de omgeving Arnhem wonende lezer bekende elektrische trolley bussen. Voor een paar euro per rit kun je hier gebruik van maken of je kunt ervoor kiezen een smartcard (vergelijkbaar aan ov-chipkaart) of QR code aan te schaffen voor goedkopere dagkaarten of meerdere ritten.

Een korte wandeling door de stand leidt ons langs de in het oog springende Aleksander Kathedraal, mooie uitzichten over de stad en het Town hall square van de 'oude stad'.

In de avond van de aankomstdag hebben we in het hotel kennis mogen maken met de groep van 50 personen waar we de komende 3 dagen mee door Tallinn en omgeving reizen.

Het thema van de studiereis is digitalisering, Smart Industry en e-health. Estland is een van de voorlopers in Europa op dat gebied. Vandaag bij aankomst en onze korte kijk in de stad hebben we hier in het straatbeeld nog weinig van gezien. De stad oogt als elk ander en waar de ontwikkelingen zichtbaar zijn, zoals het openbaar vervoer, zijn deze vergelijkbaar aan die in Nederland. Je kunt je wellicht ook afvragen in hoeverre digitalisering invloed heeft op het straatbeeld. De komende dagen zullen we daar ongetwijfeld een beter beeld van gaan krijgen, we zijn dan ook zeer benieuwd welke ontwikkelingen in digitalisering gaande zijn en wat wij hiervan kunnen leren.

Morgen start de eerste officiële dag met een bezoek aan E-stonia, een tentoonstelling van de Estse digitale samenleving. Gevolgd door een bezoek aan 'Estonian Entrepeneurship University of Applied Sciences' waar studenten uit de diverse opleidingen kennis en vaardigheden krijgen aangereikt die nodig zijn om een eigen bedrijf te starten.

Geschreven op 15 april 2018 door Tim van der Voord

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Smart Makers Education!?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Volg ons op Twitter, Facebook of via de website.