Snelheid in de leiding meten; blog van een stage.

20171221_115625.jpg

Afgelopen jaar liep ik stage voor het drinkwaterbedrijf PWN.  Tijdens mijn stage heb ik de opdracht gekregen om een opzetstuk te ontwerpen. In dit opzetstuk kunnen moeten sensoren worden geplaatst die de stoomsnelheid in de leiding meten. Hierdoor kan PWN eerder zien of er bijvoorbeeld een leiding verstopt of lek is.
Een mooie uitdaging. Nu wordt er vaak gedacht dat zo’n opdracht niet zo moeilijk is, maar dat bleek het wel te zijn. Een belangrijke oorzaak hiervan is het feit dat PWN nog veel gebruikt maakt van oudere waterleidingen. Deze leidingen zijn door de druk van de grond in de loop van de tijd vervormd en hebben hierdoor niet meer overal dezelfde diameter. Daarom kan hier niet een standaard opzetstuk voor gebruikt worden.

Nu zijn er in Europa al verschillende drinkwaterbedrijven die hun drinkwaternetwerk hebben voorzien van sensoren. Deze bedrijven vervangen een groot deel van hun drinkwater netwerk om dit voor elkaar te krijgen. Voor PWN was dit geen optie, zij hebben als eis gegeven dat de sensoren geplaatst moeten kunnen worden zonder de leiding te moeten vervangen.

Uiteindelijk heb ik drie concepten gemaakt. Deze concepten waren allemaal anders en hadden daardoor allemaal voor en nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet handig als er extra gereedschap nodig is om het opzetstuk te plaatsen.  Ik heb de voor en nadelen van de drie concepten afgewogen en heb uiteindelijk van twee concepten één eindontwerp gemaakt. Dit eindontwerp bestond uit een soort bakje waar de sensor in vast geklemd kon worden. Aan dit bakje zitten banden waarmee het bakje p de drinkwaterleiding bevestigd wordt.

Het eindontwerp heb ik uiteindelijk uitgewerkt tot prototype. Dit heb ik gedaan doormiddel van 3D printing. Bij het eerste prototype bleken de klemmen die de sensor vast moeten houden erg zwak te zijn als deze 3D geprint worden. Dit betekende dat de sensor dus niet in het bakje bleef zitten. Dit was probleem, want als de sensor niet strak op de leiding zit worden er verkeerde metingen gedaan. Om de sensor wel te kunnen klemmen heb ik een soort beugeltjes ontworpen die vast geklemd worden in het bakje hierdoor wordt de sensor ook vastgezet en kan deze dus wel strak op de leiding geplaatst worden.

Menno Ostendorf
Opleiding engineering, design & innovation.
HVA Amsterdam

kathelijn rombaut