ICT student print mini skateboard op stage bij 3D MakersZone

board-design.jpg

 

Tomas vertelt hoe hij op het idee kwam om zijn eigen mini skateboard te maken: "De meeste mensen kennen wel het skateboard, ze zijn er in alle soorten en maten. Je hebt drie soorten boards, waarvan de twee belangrijkste het normale skateboard voor truckjes en de longboards voor het cruisen of om van een heuvel af te gaan met hoge snelheden. Het derde type is een soort mini skateboard, die heet pennyboard. De pennyboard is ontzettend handig voor vervoer, want ze kunnen niet alleen alles hebben omdat ze van plastic zijn maar ze zijn ook heel compact en dus makkelijk mee te nemen! Deze pennyboards waren razend populair in de jaren 80 van de vorige eeuw. Na jaren van vergetelheid zijn ze nu bezig aan een comeback!

 

Skateboard fanaat

Zelf ben ik ook een groot skateboard fanaat: ik heb een longboard en gebruik hem bijna elke dag, zowel om met vrienden gezellig te ‘cruisen’ door de duinen of om mezelf van A naar B te brengen. Het enige nadeel van zo’n longboard is dat ze zo groot zijn, hoewel ze nog altijd compacter zijn dan een vouwfiets. Maar soms is het wel heel vervelend bijvoorbeeld in een drukke trein of bus. Nadat ik dat een paar keer had meegemaakt dacht ik: Hey, is zo’n pennyboard niet leuk om te kopen? In die periode liep ik stage bij 3D Makers Zone, waarbij ik werkte met 3D printers. Toen viel het kwartje: Waarom maak ik gewoon zelf geen pennyboard? Ze zijn tenslotte van plastic en dat kan ik dus ook gewoon printen!

Diezelfde dag ben ik naar Zack gelopen, een van de designers binnen het bedrijf. Samen met hem heb ik gekeken of het überhaupt mogelijk zou zijn om een pennyboard te printen. Vervolgens zijn we naar Michael gegaan, hij beschikt over een printer met een (print)plaat van wel 1,5m x 1.5m om 3D printen! Hij heeft de eigenaar van de printen gevraagd of wij een pennyboard mochten printen. En dat mocht!! Vervolgens is Zack gelijk begonnen met het designen van een pennyboard, na 2 dagen ijverig designen was de eerste versie er. Die ik vervolgens in het geel op een schaal van 1:3 heb geprint om te kijken of het überhaupt wat was.

 

Echt gaaf!

Vervolgens paste Zack het design nog iets aan om eenzelfde fout te voorkomen. En zo startte de printer voor de tweede versie. Helaas … ook nu speelde hetzelfde probleem op. We moesten de print dan ook stoppen. Daarna zijn we het tweede pennyboard gaan bewerken door deze ook licht op te schuren. In de tussentijd heb ik voor de eerste versie een staart geprint, waarna wij deze met kit op elkaar hadden gezet. Na een dag dat te hebben laten drogen kwam Zack met het idee om de bovenkant van het pennyboard met hammerite in te kleuren. Na de penny board opnieuw een dag te laten drogen was hij af! Daarna ben ik gelijk door gegaan met het tweede penny board. Daarvoor heb ik opnieuw een achterkant geprint. Deze achterkant heb ik vervolgens erop gesoldeerd met een stuk afgeknipt PLA filament in plaats van tin. Nadat we het tweede pennyboard ook nog hadden geverfd en nog een beetje te hebben opgeschuurd waren ze allebei af en ze zijn allebei echt gaaf geworden!"