Studiemiddag docenten ICT opleiding Nova College in de 3D Makers Zone

IMG_2763.JPG

Dinsdag 4 december was de netwerkbijeenkomst van Smart Makers Education in de 3D Makers Zone in Haarlem. De bijeenkomst was druk bezocht met het aansluiten van het voltallige docententeam van de ict opleidingen van het Nova College. Naast docenten waren er diverse bedrijven, instellingen en andere geïnteresseerden aanwezig op de bijeenkomst.

Naast een algemene toelichting op het Smart Makers Education programma en gelijknamig RIF project waren er workshops over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd er uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe mbo opleiding Smart ICT Engineer die in augustus 2019 van start gaat bij het Nova College. Docenten konden daarbij hun input leveren op het vormgeven van de opleiding.

Over de nieuwe opleiding Smart ICT engineer
Als Smart ICT engineer ben je thuis in het Internet of Things (IoT) en ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, installeren en onderhouden van slimme - smart - toepassingen, die in steeds meer gebouwen en apparaten worden ingebouwd. Toepassingen bijvoorbeeld waarmee je weet waar je fiets staat of om thuis vast de thermostaat van de verwarming hoger te zetten. Met IoT kun je de wereld slimmer maken door het verzamelen van informatie met sensoren en daar acties aan te verbinden, zoals het aansturen van (elektro)motoren, robots of drones. Je ontwikkelt en installeert bijvoorbeeld een slimme watermeter voor drinkwater- en natuurbedrijf PWN. Of je werkt aan een zorg- of onderwijsrobot. Daarbij werk je aan het testen en integreren van de hardware en het technisch beheren van de sensoren en actoren.

Verder waren er workshops over lesmaterialen voor 3D printing en glasvezel. Een workshop over Makathons verzorgt door PWN. Tom Hogendoorn verzorgde namens het practoraat Smart Technology Skills een workshop over het integreren van technologie kennis en 21e eeuwse vaardigheden middels het 4c/id model.